Pilates voor dansers

Pilates = een beter danslichaam

“True flexibility can be achieved only when all muscles are uniformly developed.” – Joseph Pilates

Waarom is Pilates zo goed voor dansers?

Verbeter je dansprestaties met behulp van Pilates! Dansers van alle soorten dansstijlen, van ballet tot hiphop, van salsa tot oriental en van stijldansen tot modern, hebben baat bij Pilates. Pilates zorgt voor een sterk lichaam zonder dat de flexibiliteit verloren gaat. Pilates is een bewegingsmethode die uitgaat van “core strength”, oftewel sterke buikspieren die het lichaam in balans houden. Deze balans is van levensbelang bij het goed uitvoeren van dansbewegingen zoals pirouettes. Voor dansers is Pilates de perfecte trainingsprogramma naast hun reguliere danstraining omdat alle spieren in het lichaam aan bod komen. Door het aanleren van het juist gebruik van de spieren wordt de kans op blessures tijdens het dansen kleiner. Door de “core” (een soort “corset” van buikspieren) te ontwikkelen worden de onderrug en de spieren die de heupen buigen[note]Dit zijn in volgorde van belangrijkheid de volgende spieren: Iliopsoas, Rectus fermoris, Sartorius, Tensor fasciae latae, Pectineus, Adductor longis, Adductor brevis, Gracilis.[/note] ontlast. Dit zijn namelijk spieren die bij dansers vaak overbelast raken wat blessures tot gevolg kan hebben. Bij Pilates staat een juiste lichaamshouding voorop, wat zeer gunstig is voor de flexibiliteit van de ruggengraat en het weerbaar maken van de ruggengraat tegen blessures. De Pilatesoefeningen zorgen er voor dat een danser een nog beter inzicht krijgt in hoe zijn/haar lichaam beweegt en kan het bewuster en meer gefocust gebruiken.

Pilates voor dansers
Torso Press Zittend

Joseph Pilates en dans

De bedenker van de Pilatesmethode, Joseph Pilates (1883-1967), werkte in zijn Pilatesstudio in New York samen met beroemde choreografen zoals Martha Graham en George Balanchine. Zij stuurden hun balletdansers naar Pilates, bekende dansers die tot Pilatesbeoefenaars van het eerste uur behoren zijn Romana Kryzanowska, Kathy Grant, and Carola Trier.
Zie hieronder voor archiefmateriaal waarop Joseph Pilates les geeft aan een balletdanseres.

https://www.youtube.com/watch?v=ghvMYQhoHXs

Pilates bij Persoonlijk Pilates Appingedam

Bij Persoonlijk Pilates Appingedam hebben een we een goed uitgeruste Pilatesstudio waar iedereen die zijn lichaam sterker wil maken terecht kan. De lessen worden in kleine groepjes (maximaal 3 personen) gegeven en iedere Pilatescursist wordt individueel begeleid. Dansers die hun dansprestaties willen verbeteren met behulp van de Pilatesmethode kunnen een op hun persoonlijke behoeftes aangepast trainingsprogramma volgen. Lees hier verder over het maken van een afspraak voor een vrijblijvende proefles.

wunda chair staand
wunda chair staand