Veelgestelde vragen

FAQ – Veel gestelde vragen

Waarom worden bij Persoonlijk Pilates Appingedam de lessen in kleine groepjes gegeven?

Bij Pilates is het belangrijk dat u tijdens de oefeningen met precisie de juiste spieren activeert, zodat u uw lichaam goed beweegt. Zelfs als u zeer fit bent, zult u merken dat dit in het begin niet eenvoudig is.
Vooral het juiste gebruik van de buikspieren is van groot belang als u resultaat van de Pilatesoefeningen wilt ondervinden. Daarom voert u de oefeningen uit onder begeleiding van een ervaren docent, die de oefeningen aan uw persoonlijke situatie aanpast en direct feedback geeft. In een groepje van maximaal drie leerlingen kan de docent de oefeningen optimaal op uw lichaam afstemmen.

Waarom worden de lessen bij Persoonlijk Pilates Appingedam gegeven met Pilates-apparaten?

Joseph Pilates ontwierp eerst de mat-oefeningen, oefeningen zonder apparaten waarbij het lichaam zelf tegen de zwaartekracht moet werken. Daarna ontwierp hij de apparaten, zoals de reformer, wunda-chair, cadillac en spine corrector om met behulp van, onder meer, metalen veren het lichaam te ondersteunen tijdens de oefeningen. De apparaten kunnen afhankelijk van de oefening gebruikt worden als extra ondersteuning of juist als extra uitdaging doordat ze extra weerstand aan de oefening toevoegen. Bij Persoonlijk Pilates Appingedam bestaat de les uit een combinatie van mat- en apparatenoefeningen om u een zo compleet mogelijke work-out te bieden, aangepast aan uw eigen niveau.

Wat is het verschil tussen yoga en Pilates?

Pilates lijkt op yoga, in de zin dat beide bewegingsmethoden zijn waarbij het gaat om de connectie tussen “mind-body”. Bij Pilates ligt de nadruk op het juist aansturen van het lichaam vanuit de brein. Joseph Pilates was bij het ontwikkelen van de Pilatesmethode geïnspireerd door yoga. In sommige Pilatesoefeningen zijn yogahoudingen te herkennen (denk bijvoorbeeld aan de olifant-oefening op de reformer die op de downward facing dog lijkt bij yoga). Een groot verschil tussen yoga en Pilates is dat er bij yoga-oefeningen een statische houding wordt aangenomen, terwijl Pilates bestaat uit vloeiende bewegingen, met het activeren van de buikspieren als uitgangspunt voor iedere oefening. Pilates is een dynamische en anatomisch verantwoorde manier van bewegen.

Ik heb lichamelijke klachten – is Pilates geschikt voor mij?

Pilates is een veilige vorm van bewegen die gericht is op het in balans brengen van alle spiergroepen in het lichaam en het juiste gebruik van de ademhaling. Mensen met lichamelijke klachten, voornamelijk problemen met spieren en het bewegingsapparaat, kunnen veel baat hebben bij Pilates. Door regelmatig aan Pilates te doen zult u merken dat uw lichaam tijdens dagelijkse activiteiten, zoals achter de computer zitten, wandelen en tillen beter functioneert. Bij Persoonlijk Pilates hebben we de kennis in huis om de Pilatesoefeningen aan te passen aan lichamelijke klachten. Lees hier verder over Extra Care Pilates. Het is echter noodzakelijk dat u eerst met uw arts overlegt of Pilates voor uw situatie geschikt is.

Op de website staat dat ik twee keer per week een les kan volgen – ik heb een druk leven, is twee keer per week nodig?

Juist wanneer u een druk programma hebt, is het goed om tijd voor uzelf vrij te maken. Wanneer u twee keer per week naar de Pilatesstudio komt, zult u sneller resultaat zien van de Pilatesmethode. Het is echter ook mogelijk om één keer per week een les te volgen en nog steeds het effect van Pilates te ondervinden. Voor cursisten met onregelmatige werkschema’s kunnen de lestijden aan hun rooster worden aangepast.

Ik ben zwanger of ben net bevallen– kan ik terecht bij Persoonlijk Pilates Appingedam?

Juist wanneer u in verwachting bent is het belangrijk om u lichamelijk fit te zijn. Over het algemeen is Pilates een hele veilige bewegingsmethode. Bij Persoonlijk Pilates Appingedam zijn we gespecialiseerd in Pre- en Postnatale Pilates.

Bent u zwanger en heeft u al veel ervaring met Pilates bij Persoonlijk Pilates Appingedam? In dat geval begeleiden wij u graag tijdens uw zwangerschap, met als voorwaarde dat u toestemming heeft van uw arts/verloskundige.

Is Pilates nieuw voor u? Dan is het verstandig om na uw zwangerschap aan Pilates te beginnen: de Pilatesmethode is zeer succesvol bij het weer in vorm komen na de zwangerschap (postnataal). Meestal mag u na 6-8 weken weer aan beweging doen. Voor u aan Pilates begint, overleg eerst met uw arts of verloskundige.

Is Pilates geschikt voor mannen?

Pilates is zeker geschikt voor mannen, de bedenker van de Pilatesmethode, Joseph Pilates was een man, hij ontleende zijn oefeningen aan onder meer vechtsport, boksen en circusoefeningen. Bij veel oefeningen staan een sterk bovenlichaam en sterke armen centraal. Pilates verbetert uw sportprestaties doordat u sterke buikspieren en een gebalanceerd en gespierd lichaam krijgt, waardoor uw bewegingen preciezer worden. Ook worden uw spieren zowel sterker als flexibeler waardoor u minder gevoelig bent voor blessures.

Is Pilates een cardio-workout?

Nee, Pilates is in eerste instantie niet gericht op het verhogen van de hartslag en het trainen van het uithoudingsvermogen. Pilates gaat over training van de spieren, coördinatie van het lichaam en een goede lichaamshouding. Een cardio-workout, bijvoorbeeld rennen, fietsen, zwemmen of dansen etc. is een goede aanvulling op Pilates.