Interview: de cursisten van de Pilatesstudio aan het woord

Persoonlijk Pilates Appingedam bestaat 2 jaar!

Zonder cursisten die iedere week naar de studio komen om hun Pilatesoefeningen te doen, zou de Pilatesstudio niet al twee jaar kunnen bestaan. Daarom komen er ter ere van het tweejarig bestaan van de Pilatesstudio in dit blogartikel enkele cursisten aan het woord die vertellen over hun ervaringen met Pilates. Wat is de reden dat ze aan Pilates zijn begonnen? Wat is hun favoriete oefening en wat vinden ze moeilijk…?

Hoe lang doe je al aan Pilates?

Henriëtte: Een kleine anderhalf jaar. Ik wilde wel eerder beginnen maar door ziekte- en sterfgeval in de familie begon ik wat later.

Herma: Oei, geen idee eigenlijk,… Een jaartje ofzo? Ik hou me niet zo bezig met tijd. Dat is ook zo fijn tijdens de les. De tijd vliegt voorbij terwijl je toch heel veel doet in een uur.

Janna: Nu weer 2 maanden, in het verleden (2 jaar geleden) 2 jaar maar toen via een sportschool.

Jelly: Volgens mij al ruim 1,5 jaar.

Laurien: Ruim 1,5 jaar.

Marja B.: Ik dacht dat ik al een jaar of twee Pilates deed, maar heb sinds ik Pilates bij Adriana het idee dat ik goed bezig ben.

Marja M.: In augustus 2014 ben ik met de eerste les begonnen en ondertussen ben ik de 100e les al gepasseerd. Dit werd beloond met een door Adriana zelf beschilderde “Pilates” beker, een heel stimulerend gebaar.

Netty: 9 maanden.

Wat was voor jou de aanleiding om aan Pilates te gaan doen?

Henriëtte: Als een kind zo blij was ik toen ik de advertentie zag van de opening van de Pilatesstudio in Appingedam. Heb er in het verleden veel over gelezen en ook eens Pilateslessen gevolgd bij een sportschool; dat was een complete ramp; beetje Pilates-oefeningen die op een aerobic-tempootje werden gegeven. Intussen was ik wat ouder en strammer, had allerlei kwalen en minder functionerende lichaamsdelen, tijd om te gaan ‘ Pilatessen’.

Herma: Wegens ziekte heb ik veel last van mijn nek en bewoog ik te weinig. Volgens iemand die mij op Pilates heeft geattendeerd ben ik naar Pilates Appingedam gegaan. Daar ontdekte ik de diversiteit aan oefeningen en merkte ik dat niet alleen mijn lichaam positief reageerde maar ook mijn nek en hoofd, dat is tijdens de les helemaal leeg- en alleen op de oefeningen is gefocust.

Janna: Ik wil mijn onderliggende spieren weer trainen. Zodat mijn lichaam weer wat steviger is, zonder dat wiebelend vlees. 🙂

Jelly: Mijn slecht werkende linker schouder/arm, waarvoor ik al lang (manuele) fysio (ook dry needling en een hormonen/ontstekingsremmende cocktail) deed. Daarnaast het oppeppen van mijn conditie en het gebruik van zo veel mogelijk spieren.

Laurien: Al enkele jaren zocht ik naar een Pilatescursus (op verwijzing van medisch specialist). In mijn woonomgeving bestond dit wel maar dan in groepjes van minimaal 8 personen. Dit vond ik te veel waardoor ik ben uitgeweken naar medisch fitness. Medio 2014 stuitte ik op een berichtje over de Pilatesstudio in Appingedam, groepjes van maximaal 3 personen en… betaalbaar! Na ‘n kennismakings- en intakegesprek was mijn besluit snel gemaakt.

Marja B.: Het feit dat er max 2 andere cursisten zijn maakt rust en goede concentratie mogelijk. Daarbij het gegeven; de oplettendheid en waar nodig correctie op houding maken dat ik nu voel dat het waardevol is voor mijn lichaam en geest.Het lukt me niet altijd om 2 x p wk te komen maar als dat wel lukt voelt dat het beste.

Marja M.: Knieklachten, waardoor ik niet meer een eind kon wandelen en een stijve heup waren aanleiding om op zoek te gaan naar een passende sport. Gelukkig begon in diezelfde tijd Adriana met Pilates Appingedam.

Netty: De aanleiding om aan Pilates te beginnen was: ik wil graag soepel blijven en mijn lichaam sterker laten worden!

reformer

Wat is je favoriete oefening en waarom?

Henriëtte: Een aantal oefeningen zijn favoriet:

  • In zijligging de beenoefeningen doen zijn een uitdaging en ik voel me daarna altijd erg goed. Mijn stijve, pijnlijke heupen voelen weer ‘alive’.
  • De oefeningen op de ‘rol’ zijn ook altijd erg fijn. Ik vind de positie waarin ik op de rol lig, ondanks de schijnbare onhandige houding toch heel ontspannend. Een totale relaxation voor mijn rug en ruggengraat. De stabiliteitsoefeningen zijn echt heel moeilijk maar de snelle vooruitgang maakt me nog meer gemotiveerd.
  • Werken aan de apparaten aan de wand (de Wall-Unit) staat garant voor spierpijn in de daarop volgende dagen. Ik doe té hard mijn best omdat ik het echt heel leuk vind.
    Eigenlijk zijn alle oefeningen fijn. De kunst is om ze goed te uit te oefenen.
  • In het begin waren de ‘op de buik’ oefeningen het minst favoriet bij mij. Ze lijken zo eenvoudig maar zijn super ingewikkeld omdat je moet letten op je spieren, houding, ademhaling. Very complicato..:)

Herma: De diversiteit van de oefeningen spreekt me erg aan. Na een uur Pilates voel ik me heerlijk en sterk en zijn bijna alle spieren aan bod gewest. Ook zijn mijn nekklachten ook een stuk minder geworden.

Janna: Ik heb niet een specifieke voorkeur voor bepaalde oefeningen. Ik vind bijna alles leuk, ik weet het effect dat de oefeningen hebben, als je ze goed uitvoert, op je lichaam.

Jelly: Ik heb niet echt een favoriete – heel veel oefeningen voelen goed aan. De halfzachte ballen onder mijn onderrug zijn ondanks dat het soms echt heel pijnlijk is, wel heel ontlastend (uiteindelijk…).

Laurien: Ik heb niet echt een favoriete oefening, wel gaat de ene oefening me gemakkelijker af dan de andere. Dit heeft met mijn concentratie en evenwicht te maken. De oefeningen op de toestellen vind ik het leukst.

Marja B.: Er is een enorme veelheid aan oefeningen. Sommige bekend van toen ik Pilates in een sportschool deed maar nu weet ik wel dat ik ze toen niet goed uitvoerde. Ook niet fout maar haalde er niet het optimale uit. Vb is voor mij de kat. Die deed ik wel maar nu voel ik pas echt het goede rekken en strekken. Wat ik deed wat erbij naar achter leunen dat doe ik nu niet meer en alleen dat al geeft heel ander effect.

Marja M.: Oefeningen op de reformer zijn favoriet. Het geeft het gevoel dat je echt wat kan….!

Netty: Mijn favoriete oefening is: buikspieren, ik merk dat mijn lichaam strakker en sterker is geworden en dat is wat ik wil.

benen

Wat vind je moeilijk aan Pilates en waarom?

Henriëtte: Moeilijk aan Pilates is het feit dat je NIET je best moet doen; ik hoef niet hoger, sneller, beter… Juist in alle rust letten op mooie vloeiende bewegingen, goede ademhaling. Doordat iedere oefening bestaat uit een aantal componenten die allemaal op hetzelfde tijdstip uitgevoerd moeten worden, wordt er een groot beroep gedaan op je hersencapaciteiten.. Uiteindelijk zit een groot deel van op een juiste manier je oefeningen doen tussen je oren. Dat duurde even voor ik dat door had.

Herma: Ik vind niks moeilijk aan Pilates. Ik denk dat het toegankelijk is voor iedereen. Met de bijna 1 op 1 begeleiding, zogt Adriana er voor dat alle oefeningen correct worden uitgevoerd. Ook houdt ze goed rekening met evt klachten en past ze daar de les op aan.

Janna: Sommige buikspieroefeningen. Dat komt omdat mijn buikspieren nu weer zo slap zijn. Kost extra moeite om die weer in vorm te krijgen.

Jelly: Eigenlijk vind ik de oefeningen niet moeilijk. Sommigen zijn zwaarder dan de andere (vooral buik- en beenoefeningen), maar dat stimuleert mij juist om die goed en vaak te doen. Adriana noemt dat dan vaak “dat ik van de moeilijke/zwaardere aanpak ben”…..

Laurien: Het op de goede manier mijn ademhaling gebruiken. De oefeningen die met mijn evenwicht te maken hebben vind ik het moeilijkst, omdat ik snel fysiek uit balans ben.
Ik realiseer me echter dat er al een groot verschil is vergeleken met de start van Pilates.

Marja B.: Moeilijke oefeningen ervaar ik niet, er zijn erbij die coördinatie vragen. Armen en benen tegenovergestelde bewegingen laten maken is een lastige combinatie.

Marja M.: Lang heb ik geworsteld met de combinatie ademhaling en oefening. Dat blijf ik een lastig punt vinden.

Netty: Eigenlijk vind ik niets moeilijk.

balgewichtjes

Wat heb je voor advies voor mensen die nieuw aan Pilates beginnen?

Henriëtte: ‘Voor wie niets verwacht is alles veel’ . Vooral alles wat je weet van sporten loslaten en je een uur lang ( wat soms 5 minuten lijkt) overgeven aan de uitstekende begeleiding van Adriana en genieten van wat je lichaam kan, lijkt erg ‘mindful’

Herma: Wil je verantwoord bewegen en je lichaam trainen, met daarbij het genot ervaren om je hoofd leeg te maken, ga dan op Pilates. Het is toegankelijk voor iedereen en niet te vergelijken met bv trainen in een sportschool. Daar is het vaak veel lawaai, presteren en zo snel mogelijk een strak lijf krijgen. Bij Pilates is er rustige achtergrond muziek en voer je alle oefeningen in een rustig tempo uit.

Janna: Doorzetten, je zult resultaat zien na een poosje. En het effect daarvan zal je versteld doen staan. Je houding wordt beter en je krijgt meer energie. Je staat en zit niet meer verkrampt omdat je je spieren beter gaat gebruiken.

Jelly: Doe het begin heel goed en met geduld. Snel de oefeningen doen, is geen optie. Maak van de combinatie ademhaling – oefening  een “levensgewoonte”. Als je de basis goed doet, dan kun je verder uitbouwen. Alle spieren kun je laten werken. Luister heel goed naar je eigen lijf. Daarnaast is de rol van de begeleider heel belangrijk. Adriana speelt volledig in op de actuele staat van je lichaamsconditie. Zij geeft je zo nodig aangepaste oefeningen. Je bent dan echt heel specifiek met het wel/niet kunnen van je eigen lichaam bezig.

Laurien: Gun jezelf Pilates: naast dat je je er fysiek veel beter door voelt werkt het mentaal ook door. Je voelt je echt blij van worden.

Marja B.: Het rustig rekken, strekken en loslaten is voor mij het ultieme bezig zijn bij Pilates. Het uitstrekken van spieren en gewrichten zover als lukt gecombineerd met goed ademen. En dan daarna weer loslaten en ontspannen. Het soepel houden van gewrichten en een goede lichaamshouding is wat ik wil en aan anderen aanbeveel door Pilates te doen.

Marja M.: Accepteer dat het in het begin lijkt of je “niets” doet. Juist door de subtiele, gecontroleerde oefeningen en het leren je ademhaling op de juiste manier te gebruiken zul je ineens blijvend resultaat ontdekken. Niet opgeven maar doorzetten!

Netty: Advies voor nieuwkomers is: Pilates is heerlijk om te doen, ontspant terwijl je bezig bent. Er is persoonlijke aandacht voor klachten en daar wordt rekening mee gehouden met de oefeningen.

bruggetje

Hoe pas je in het “echte” leven toe, wat je bij Pilates hebt geleerd?

Henriëtte:

  • Door dat ik veel in de auto zit en daardoor pijn krijg door een uitgezakte rug, ben ik in ‘de juiste’ (Pilates) houding gaan zitten tijdens lange ritten en ik kom nu met genoeg energie de auto uit, niet meer vermoeid en de rug protesteert beduidend minder.
  • Liggen in bed met versleten heupen en knieën is vaak geen pretje, de verlengde been-heup houding is een ontzettende relaxer.
  • Als ik niet in slaap kan komen ga ik in de ‘perfecte’ houding liggen en adem naar de flanken zoals we aan het begin van iedere les doen. Een garantie voor een snelle slaap.
  • Ik probeer nu te gaan werken aan een goede houding tijdens mijn dagelijkse wandelingen.

Herma: Naast de wekelijkse Pilatestraining, sport ik ook thuis (zolang mijn lijf dat toestaat). Bij deze training pas ik ook diverse Pilatesoefeningen toe. Ook let ik meer op mijn ademhaling, de juiste ademhalingstechniek heb ik op Pilates geleerd en daar heb ik nog elke dag plezier van.

Janna: Vooral “de rits” recht zitten en staan. Als ik moe wordt in mijn rug, weet ik dat ik verkeerd zit of sta. Concetreren via ademhaling.

Jelly: Ik ben (mede dankzij een aantal jaren yoga) me heel duidelijk  bewust van combinatie ademhaling en oefening/beweging. Mijn eerste klacht (linkerschouder) is volledig opgelost (helaas zijn er wel weer nieuwe bijgekomen…!, maar ook daar werk ik nu aan). Ik ben me meer bewust van mijn houding en wat dat aan klachten met zich mee kan brengen. Door mijn bewegingsduizelingen (die ik nu helaas heb) merk ik dat ik toch iets meer pas op de plaats moet maken. Ook daarin ondersteunt Pilates mij. Toch denk ik dat er binnen het “Pilates-gebeuren” ook duidelijk verschil is. Bij PPA ben je hooguit met 3 cursisten bezig. Je krijgt zeer persoonlijk les en helemaal gericht op je klachten op dat moment. Ieder van de 3 cursisten zijn dan met verschillende oefeningen bezig. Dat zal nooit op kunnen gaan bij een grote groep.

Laurien: Mijn nek en schouders zijn mijn zwakke plekken. Snel pijnlijk en duizelig. Sinds ik Pilates doe, let ik meer op mijn houding en doe thuis ook de daarop gerichte oefeningen waardoor een eventueel euvel, snel verholpen is of verminderd.

Marja B.: Er zijn diverse oefeningen die ik toepas in mijn dagelijks leven. Vb.Even arm in schouder naar andere kant trekken, afrollen, thuis op de Action balletjes liggen om rug te ontspannen. Nu wil ik nog zo’n bal kopen met weinig lucht erin om de nek te ontspannen.

Marja M.: Door Pilates  wordt het langzaam maar zeker gewoon om in het dagelijks leven op de juiste manier te zitten of te staan. Daarnaast heb ik ook veel profijt van de juiste ademhalingstechniek wat in mijn geval hyperventilatie voorkomt.

Netty: Ik houd meer rekening met mijn houding. Ook bij andere sporten ben ik meer bewust bezig met het uitvoeren van een oefening, zoals bv ademhaling.

vlaggetjes2

Wil je nog iets extra kwijt over Pilates?

Henriëtte: Als notoire vroegtijdige ‘afhaker’ houd ik dit toch al een mooi tijdje vol, zelfs meestal 2 maal per week. Dit dank ik echt aan de immer rustige, vriendelijke en deskundige Adriana. Door mijn hectisch programma en een vol dagelijks leven doe ik een groot beroep op de flexibiliteit van de lessenplanning; bij Adriana is er altijd een oplossing, ze puzzelt en schuift; een kanjer!

Herma: Wegens mijn chronische ziekte moet ik regelmatig Pilates afzeggen. Dat vind ik heel vervelend naar Adriana toe, want er had ook iemand anders op mijn plek gekund. Gelukkig krijg ik altijd een lief mailtje met begrip en beterschap van Adriana terug en dat waardeer ik enorm. Ik raad Pilates regelmatig aan anderen aan. Adriana geeft heel goed en geconcentreerd les, is flexibel en erg goed in haar vak. Ik hoop nog veel lessen bij haar te kunnen volgen.

Janna: Door individuele begeleiding, max 3 personen per les, kun je intensief bezig zijn wat voor jezelf het beste is. Iemand met rugklachten krijgt andere oefeningen dan iemand met b.v. knieklachten of iemand die helemaal geen klachten heeft maar gewoon lekker bezig wil zijn met haar lichaam.

Jelly: Ik ben heel blij met de persoon, de aandacht, de aangedragen alternatieven van mijn begeleider, Adriana. Ik vind je een heel tof en warm mens…..dank hiervoor.

Laurien: Ik voel me in deze Pilatesstudio erg prettig. Er hangt een goede sfeer. De benadering is serieus, kundig en met respect. Ik ga 2 keer in de week naar Pilates en hoop dat in deze studio onder deze begeleiding nog heel lang te kunnen doen.

Marja M.: Onder de bezielende en zeer professionele begeleiding van Adriana kan ik nu zeggen dat mijn stijve heup blijvend verleden tijd is, dat ik zonder problemen weer 10 km kan wandelen en dat Pilates een verslaving is geworden waar ik niet meer zonder kan! Het is een felicitatie waard dat in zo’n korte tijd in Appingedam zo’n bloeiende Pilatesstudio van de grond is gekomen. Dit is een knappe prestatie en te danken aan de grote inzet, de kennis en het enthousiasme van Adriana!

Met dank aan: Henriëtte Ter Heegde, Herma Groenwold, Janna de Goede, Jelly Dijkstra, Laurien Visser, Marja Berger, Marja Menninga en Netty van Steenwijk.