De originele mat-oefeningen van Joseph Pilates

De 34 originele mat-oefeningen van Joseph Pilates

Return to Life through Contrology

Het werk van Joseph Pilates (1883-1967) wordt wereldwijd in Pilatesstudio’s toegepast. Toch heeft Joseph Pilates zelf niet veel op papier gezet waar de eigentijdse Pilates-beoefenaar aan kan refereren. Zijn ideeën worden vooral doorgegeven van Pilatedocent op Pilatesdocent. De eerste leerlingen die bij Pilates studeerden, worden ook wel “The Elders” genoemd en zij hebben de kennis over Pilates doorgegeven. Pilates heeft twee boeken gepubliceerd: Your Health (1934) en Return to Life through Contrology (1945). In Return to Life through Contrology[note] Pilates noemde zijn bewegingsmethode Contrology en niet Pilates.[/note](RTLTC) (Het is geen dikke pil, het boekwerkje beslaat minder dan 100 pagina’s.) beschrijft hij 34 mat-oefeningen en heeft hij foto’s toegevoegd waarop hij zelf de oefeningen uitvoert. Als inleiding op zijn oefeningen schrijft hij in zijn kenmerkende bevlogen (en soms wat betweterige) stijl over de gevaren van de moderne leefstijl en te weinig bewegen. In veel van zijn opvattingen was hij ver zijn tijd vooruit.

Wat schrijft Pilates nu eigenlijk in Return to Life through Contrology?

Onze moderne beschaving vraagt van ons dat we fysiek fit zijn. Om succes te hebben in de hedendaagse maatschappij (anno 1945) is het van levensbelang om in goede fysieke staat te zijn. Volgens Pilates maakt dit het verschil tussen het zijn van een “go-getter” en een “no-getter”. Hij noemt de moderne wereld met vieze steden, telefoons en auto’s niet geschikt voor de mens en dat die continu gestrest zou zijn door deze onnatuurlijke omgeving. Het beste is om zoveel mogelijk tijd buiten in de natuur door te brengen. Omdat de mens hard moet werken is het belangrijk om aan ontspanning te doen. Veel mensen zijn na hun werk zo moe dat ze hier geen puf meer voor hebben. Volgens Pilates zouden ze dit wel hebben als elke dag de oefeningen zouden doen die hij in zijn boek beschrijft. De moderne mens moet zijn lichaam gelijkmatig ontwikkelen en fit houden zodat hij hard kan werken en kan genieten van zijn vrije tijd.

Contrology zorgt voor fitheid. Door de spieren te trainen volgens de Contrology methode krijgt je geest controle over je lichaam. Pilatesoefeningen maken het brein wakker. Pilates haalt de psycholoog Stanley Hall aan: “the culture of muscles is brain-building”.

De principes van Contrology. Pilates geeft tips hoe de oefeningen in het boekje te gebruiken. Je moet je ten alle tijden houden aan de instructies bij de oefeningen. Rome is niet in een dag gebouwd en er is geduld en doorzettingskracht nodig om succesvol te zijn met de methode. Hij quote Schopenhauer: “To neglect one’s body for any other advantage in life is the greatest of follies”. Begin eerst met 10 minuten de oefeningen te doen en dan wil het lichaam vanzelf langer doorgaan omdat de circulatie op gang is gekomen.

Het schoonmaken van het lichaam met behulp van de bloedcirculatie. Pilates wijdt een vrij lang hoofdstuk aan bloedcirculatie en ademhalen. Hij spreekt van een “interne douche”: door de oefeningen te doen worden reststoffen die door vermoeidheid in het lichaam zijn opgebouwd afgevoerd. Hij beschrijft correct ademhalen: je moet elke atoom van niet pure lucht uit je longen wringen!

Dan gaat hij over op het instructies geven bij de uitvoering van de oefeningen: duw je kin bij de oefeningen met articulatie van de ruggengraat (werveltje voor werveltje bewegen) tegen je borst. Tegenwoordig wordt dit niet meer als gezond voor de nek gezien en wordt de kin niet meer op de borstkas geduwd. Weer drukt hij de Pilates-beoefenaar op het hart de instructies precies op te volgen: zo wordt iedere spier in het lichaam getraind zodat het bloed in alle vezels en al het weefsel komt. Contrology zorgt voor soepele en flexibele spieren niet alleen voor “bulging muscles”. Je moet je concentreren tijdens de oefeningen.

Dieren zijn volgens Pilates een goed voorbeeld van flexibiliteit en gelijkmatig ontwikkelde spieren. (Denk bijvoorbeeld aan de kat-oefening.) De ruggengraat moet volgens Pilates recht zijn zoals bij een baby. Tegenwoordig wordt er niet meer zo over gedacht en houden we bij Pilates de natuurlijke curves van de ruggengraat in stand.

Pilates geeft behalve tips voor het goed uitvoeren van zijn oefeningen ook algemene tips voor een gezonde lifestyle. Naast het doen van de oefeningen is het belangrijk veel tijd in de buitenlucht door te brengen en zo min mogelijk kleding te dragen: “Whenever and wherever possible, wear “shorts” or sun suits outdoors, and let the life-giving ultraviolet rays reach and penetrate into every skin pore of your body. Do not fear the cold of winter.”

Joseph Pilates (hier 82 jaar) in de winter buiten in zijn kenmerkende broek.
Joseph Pilates (hier 82 jaar) in de winter buiten in zijn sportbroek.

Eens mens moet net zoveel eten als hij nodig heeft, niet meer. Te dik zijn is niet goed, het is niet of je “excess baggage” bij je hebt. Een stevig maar niet zacht matras is het beste om op te slapen. Als je niet kan slapen doe dan je Pilatesoefeningen. Bij het douchen alleeen een harde borstel gebruiken om de poriën te openen.

De resultaten van Contrology

  • Het lichaam met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk laten doen, zodat je energie overhoudt.
  • Goed lopen en staan.
  • Fysieke fitheid en mentale controle.
  • De oefeningen worden een deel van je onderbewuste.
  • Je wordt actief, alert en gedisciplineerd.
  • Net als de oude Grieken: een gezonde geest in een gezond lichaam.

In de laatste paragraaf neemt Pilates afscheid: niet “good-bye” maar “au revoir” en hij spreekt de hoop uit dat de lezer succes zal hebben met de methode en dat het bijdraagt aan “everlasting happiness”.

Hoe verhouden de oefeningen uit RTLTC zich tot wat we in de studio doen?

Hieronder staan de 34 mat-oefeningen uit RTLTC uitgevoerd door mij, Adriana Salentijn,Pilatesdocent bij Persoonlijk Pilates Appingedam.

De originele mat-oefeningen
De meeste oefeningen vragen veel van het lichaam en we werken langzaam naar het uitvoeren van sommigen van deze oefeningen toe. Een geoefende Pilatescursist zal misschien “The Hundred”, “The One Leg Stretch” of “The One Leg Circle” herkennen. Het uit kunnen voeren van alle originele mat-oefeningen is geen doel op zich. De oefeningen bieden wel een goede houvast voor een complete Pilatessessie waarbij alle spieren aan bod komen. Veel van de oefeningen uit RTLTC doen we in een aangepaste vorm waardoor ze toegankelijker zijn voor mensen met bijvoorbeeld bepaalde lichamelijke klachten. Ook helpen de Pilatesapparaten, zoals de Reformer, bij het aanleren van bewegingsvaardigheden die nodig zijn om het originele matwerk uit te kunnen voeren. De originele oefeningen blijven een inspiratiebron voor Pilates-beoefenaars op alle niveaus. Sommige oefeningen, zoals bijvoorbeeld “the Crab”, waarbij het gewicht volledig op de nek wordt geplaatst, zullen geen oefeningen zijn die je snel in de Pilatesstudio zal tegenkomen.

De Pilates Poster geïnspireerd op RTLTC

Van het overzicht met de 34 Pilatesoefeningen heb ik een Poster gemaakt.

springs
Als een Pilatedocent met een achtergrond in grafische vormgeving, was het voor mij interessant om Pilates met Ontwerp te combineren. Bij mijn opleiding tot grafisch vormgever, werkte ik vooral met computerprogramma’s zoals photoshop en hedendaagse druktechnieken. Afgelopen herfst heb ik mij opgegeven voor een cursus zeefdrukken, waarbij handmatig op traditionele wijze wordt gedrukt. Ik begon met het experimenteren met wat eenvoudige druksels.

Oefenen met zeefdrukken
Oefenen met zeefdrukken

Toen ik het zeefdrukken wat meer in de vingers had, begon ik aan een groter project: een poster met symbolen die de 34 oefeningen uit RTLTC representeerden.

De zeef voor de Pilates Poster
De zeef voor de Pilates Poster

De gezeefdrukte poster
De gezeefdrukte poster

Toen de poster af was, ging ik weer terug naar eigentijdse druktechnieken en maakte ik een versie waarbij de symbolen over foto’s van mijzelf, waarop ik de oefeningen doe, te zien zijn.

Photoshoot voor the Roll Over
Photoshoot voor the Roll Over

De Poster is te koop als digitale download, om zelf uit te printen bij een printshop bij u in de buurt.