Tips voor Pilates in de zomer

De zomer is weer volop begonnen, enkele tips die Pilates nog meer zomers maken:

#1 Zorg dat je genoeg drinkt

Door de warmte verliest je lichaam veel sneller vocht. Neem een flesje water mee voor tijdens het Pilatessen. Houd zo nu en dan pauze om een slokje water te nemen.

drink genoeg
En neem na de les een lekker glas vruchtensap 🙂

#2 Zorg dat je genoeg hebt gegeten

Op een lege maag houd je geen vocht vast. Zorg dat je tot een uur van te voren iets hebt gegeten. bijvoorbeeld een banaan. Zwaar eten voor de les is geen goed idee want daar kun je juist misselijk van worden.

#3 Trek verkoelende kleding aan

Let bij warm weer extra goed op het materiaal van de kleren waarin je beweegt. Katoenen kleding neemt goed vocht op en irriteert de huid niet.

#4 Doe Pilates in de buitenlucht

Joseph Pilates (1883-1967), de bedenker van de Pilatesmethode, was een groot voorstander van bewegen in de natuur. Het liefst met zo weinig mogelijke kleren: “Whenever and wherever possible, wear “shorts” or sun suits outdoors, and let the life-giving ultraviolet rays reach and penetrate into every skin pore of your body.”[note]Dit schrijft hij in zijn boek Return to Life through Contrology (1945)[/note] Pilates vond dat dit ook in de winter moest, maar in de zomer is voor de meesten van ons het gemakkelijkst om eens in de buitenlucht Pilatesoefeningen te doen. Pilates deed zelf ook graag de oefeningen in de natuur, op de onderstaande archiefbeelden is te zien hoe hij oefeningen op de Spine Corrector buiten doet:


#5 Focus op je ademhaling

Buiten in de de natuur is de lucht vaak veel schoner en frisser, dus grijp de gelegenheid aan om je longen met gezonde lucht te vullen tijdens de oefeningen. In dit artikel staat precies beschreven hoe de ademhaling bij Pilates werkt.

#6 Probeer Pilates op het strand

strand
Extra uitdaging voor het lichaam: Pilates op het strand.

Pilates doen op het strand is een hele andere ervaring dan in de studio. Het is belangrijk om een stukje strand te zoeken dat mooi vlak is, zodat de onderkant van de voeten, het bekken, de ribbenkast en het hoofd op gelijke hoogte liggen. Hoe steviger de ondergrond hoe beter. Doordat het lichaam een beetje wegzakt in het zand is het veel moeilijker het lichaam op de grond te stabiliseren. Dit is een goed moment om goed op de stabilisatie te focussen. Probeer bijvoorbeeld eens de Cat-oefening en let goed op of de schouders, armen en handen in positie blijven. Alle support-oefeningen zijn geschikt om de stabiliteit van het lichaam in het zand uit te dagen. Ook zal het in liggende houding veel lastiger zijn om de neutrale positie van de ruggengraat te behouden. Oefeningen die niet geschikt zijn voor op het strand zijn oefeningen waarbij een been (of twee benen) van de grond moet(en) worden getild. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Leg circles of de Roll over. Het gevaar is dat je een flinke hoeveelheid zand over je heen krijgt…

#7 Wuif jezelf koelte toe met een windmolen-oefening 🙂

Pilates oefening windmolen
Beginhouding: Op de rug met de armen boven de schouders recht omhoog naar het plafond.
Pilates windmolen
Adem in en open de armen: de ene hand komt naast de heup, de andere naar achteren boven het hoofd. (Ribbenkast blijft zwaar).

Pilates windmolen
Adem uit en cirkel de armen rond.

Pilates oefening

De ene arm komt gestrekt naar achteren, de andere naast het lichaam.

Pilates oefening windmolen
Blijf uitademen terwijl de armen weer terugkomen in beginpositie: beide armen boven de schouders recht omhoog naar het plafond.

Herhalingen: 10 keer, afwisselend welke arm naar achteren en welke langs het lichaam gaat.

Aandachtspunten:

  • Let op de positie van de ribbenkast: deze blijft ontspannen op de grond liggen en gaat niet mee omhoog.
  • Zorg dat de cirkels net boven de grond worden gemaakt. (Omdat de schouderkom ten opzichte van het bovenlichaam ietwat naar voren staat en zo een correcte beweging in de schouderkom wordt gemaakt.)
  • Pas op bij schouders met acute schouderproblemen, cirkelen is dan vaak een te grote beweging.