Pilatesapparaten: de Magic Ring

Pilatesapparaten: de Magic Ring

In het afgelopen jaar heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Dit laatste artikel in de blogserie over Pilatesapparaten gaat over de Magic Ring.

Apparaten die eerder in deze serie zijn besproken: de Reformer, de Cadillac, de Wunda Chair, de Barrels en de Foot Corrector.

De Magic Ring is een van de bekendere ontwerpen van Joseph Pilates omdat het door zijn omvang makkelijk te gebruiken is buiten de Pilatesstudio en daardoor zijn toegang heeft gevonden tot de fitness-wereld. De Magic Ring is ondere meerdere namen bekend: Magic Ring, Magic Circle en Pilates Ring. Met de Magic Ring is in principe het hele lichaam te trainen en is een mooie aanvulling op met name de Mat-oefeningen. De Ring biedt 1) extra weerstand of 2) fungeert als referentiepunt voor het lichaam om de juiste houding te behouden tijdens een oefening.

Extra weerstand

Voorbeelden van oefeningen waarbij tegen extra weerstand wordt gewerkt met de Ring:

Borstspieren
De Ring traint de borstspieren.

De Halo
De Halo – traint ook de borstspieren maar dan met de armen in een lastigere positie (bovenshoofds) in vergelijking met de vorige oefening.

Adductie van de arm bij de schouder
Adductie (naar binnen toe bewegen) van de arm bij de schouder.

Adductie van de benen
Ook bij deze oefening werkt de Magic Ring als weerstand bij een beweging naar binnen (adductie). Het is hier belangrijk om vanuit de binnenkant van de bovenbenen en het centrum te werken en niet alleen vanuit enkels waar de Ring geplaatst is.

Adductie op de buik
Nog een adductie-oefening voor de benen: ditmaal in een postie op de buik. Bij deze oefening is het belangrijk niet weg te zakken in de onderrug, goed het centrum te gebruiken en het lichaam te verlengen van tenen tot kruin.

Referentiepunt voor goede houding

De “Swan” met de Ring is een voorbeeld van een oefening waarbij de Ring vooral als referentiepunt om het lichaam tegen te stabiliseren functioneert. Door de ring tussen de handen te plaatsen, kunnen de armen makkelijk actief blijven in adductie (naar het midden toe) en kunnen de schouderbladen stabiliseren op de rug.

swan
De Swan

Visualisatie van de Magic Ring

De Magic Ring kan ook als hulpmiddel worden gebruikt waarbij hij alleen wordt voorgesteld (gevisualiseerd) en niet echt gebruikt. De Side Splits op de Reformer zijn hier een goed voorbeeld van. Deze oefening gaat om het bijeenbrengen van de bovenbenen. Door voor te stellen dat er in een Magic Ring tussen de bovenbenen wordt geknepen, worden de bovenbenen geactiveerd om de Reformer te sluiten (het rijdende bedje weer terug te brengen naar het plateautje om op te staan).

Side Splits
Side Splits