Pilatesapparaten: de Foot Corrector

Pilatesapparaten: de Foot Corrector

In het afgelopen jaar heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Ter ere van de uitbreiding zullen er op de website de komende tijd blogartikelen verschijnen waarin ieder Pilatesapparaat apart wordt uitgelicht.

de Foot Corrector
de Foot Corrector

De Foot Corrector is een klein apparaat en in tegenstelling tot de apparaten die eerder in deze serie zijn besproken (de Reformer, de Cadillac, de Wunda Chair, de Barrels) kan er met de Foot Corrector niet een volledige work-out van het hele lichaam worden gedaan. Want in principe is het mogelijk om met de andere apparaten alle bewegingen te maken die bij een volledige Pilatestraining horen. De Foot Corrector vervult een belangrijke ondersteunende rol voor “grotere” oefeningen op andere apparaten of op de mat. De Foot Corrector bereidt de voeten, de basis voor een gezonde lichaamshouding, voor op oefeningen waar de Pilatesbeoefenaar op zijn voeten moet kunnen vertrouwen. (En bij welke oefening is dit eigenlijk niet het geval? Denk aan het footwork op de Reformer, Benen in de Straps, Rises, Roll Down etc. etc.!)

De Foot Corrector traint de voetbogen, stretcht de voeten en helpt een gezonde balans op de voeten te vinden. De voet bestaat uit 26 botjes en 25 gewichten. De voeten functioneren zowel als stevige basis om op te staan en als hefbomen die er voor zorgen dat het lichaam zich door de ruimte kan bewegen. Deze twee functies van stabiliteit en beweging maken de voeten tot een interessant geheel. Om te kunnen schakelen tussen stabiliteit en bewegelijkheid, zijn voeten niet plat maar heeft de voet de vorm van een boog. Deze boog bestaat eigenlijk uit drie aparte bogen. Voor de overzichtelijkheid hebben we het over de voetboog als geheel.

De voetboog - binnenzijde voet
De voetboog – binnenzijde voet
bron: Henry Vandyke Carter – Henry Gray (1918) Anatomy of the Human Body (See “Book” section below) Bartleby.com: Gray’s Anatomy, Plate 290
Voetboog - buitenzijde voet
De voetboog – buitenzijde voet
bron: Henry Vandyke Carter – Henry Gray (1918) Anatomy of the Human Body (See “Book” section below) Bartleby.com: Gray’s Anatomy, Plate 291

Van de lange voetboog is het Talus-botje (zie afbeeldingen hierboven, het bovenste botje) de sluitsteen. De Talus helpt om te bepalen of de enkels en de voetbogen neutraal zijn. De term neutraal kennen we al van de neutrale ruggengraat en bekken maar is ook behulpzaam bij het bepalen van de positie van de voeten. De Talus is te vinden door van een voet die op de vloer staat, de tenen op te tillen. Twee pezen (Extensor Hallucis Longus en Extensor Digitorum Longus) spannen zich zo aan. Tussen deze twee pezen is de Talus te vinden. Door de enkel naar binnen- en naar buiten te rollen, beweegt de Talus zich heen en weer.

Talus
Probeer eens zelf de Talus te vinden.

Probeer staand de Talus heen en weer te bewegen. Interessant is wat dit voor effect heeft op de voetbogen. Als de Talus naar binnen beweegt, zakt de lange voetboog door. Als hij naar buiten beweegt wordt de boog te hoog. (Dit heet pronatie/supinatie.) Neutraal bevindt zich precies in het midden van deze twee punten. Met deze zelfde oefening (naar binnen buiten bewegen Talus/voetbogen) kan ook worden gekeken wat voor invloed de plaatsing van de voeten heeft hoger in het lichaam. Wat gebeurt er met de knieĆ«n als de bogen inzakken/te hoog zijn? En met de heupen… en onderrug?

neutraal_binnen_buiten
Links: voetbogen naar binnen
Midden: neutraal
Rechts: voetbogen naar buiten

Wat er beneden met de voeten gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam en daarom is de Foot Corrector zo’n belangrijk Pilatesapparaat. De volgende oefeningen helpen de voeten/enkels in neutraal te werken en de voetbogen in deze neutrale positie te versterken. Voor wie geen Foot Corrector tot zijn beschikking heeft, kan ook werken met een zacht balletje onder de voet.

tenen_hak
Oefeningen:
links: tenen
rechts: hak
Let op het neutraal blijven van de enkel en de voetboog tijdens de oefening.
balans
Balanceren op de Foot Corrector: begin bij de tenen en werk door tot aan de hak. Houd een hand aan de muur en probeer steeds het evenwicht op de voet op de Foot Corrector te houden. Op sommige punten kan het de eerste keer best pijnlijk zijn om de voetboog en enkel te laten balanceren. Zet niet meer gewicht op de voet dan prettig voelt.