Pilatesapparaten: de Wunda Chair

Pilatesapparaten: de Wunda Chair

De afgelopen tijd heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Ter ere van de uitbreiding zullen er op de website de komende tijd blogartikelen verschijnen waarin ieder Pilatesapparaat apart wordt uitgelicht.

Dit derde deel van de Pilatesapparaten-blogserie, na de Reformer en de Cadillac, gaat over de Wunda Chair.

De Reformer en de Cadillac zijn grote Pilatesapparaten, vergelijkbaar met meubels als een bed of een tafel. De Wunda Chair is veel kleiner van omvang en zijn ontwerp vindt zijn oorsprong in de stoel. Door zijn omvang was de Wunda Chair misschien wel een van de eerste “fitness-apparaten” voor thuisgebruik. Er is filmmateriaal bewaard gebleven waarop te zien is hoe Pilates en zijn vrouw Clara de Wunda Chair introduceren:

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=2GjDtbvUvQs[/embedyt]



En nog een oud filmpje waar de mogelijkheden van de Wunda Chair worden gedemonstreerd:

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=PmoNAeGHoJY[/embedyt]

“Wunda” Chair betekent letterlijk Wonderstoel. En het is inderdaad een Pilates-apparaat dat wonderen verricht: door zijn kleine omvang, heeft het lichaam, in vergelijking met bijvoorbeeld de Reformer, veel minder stabiliteit. Het oppervlakte waarmee het lichaam contact maakt met apparaat is namelijk veel kleiner en hierdoor is oefeningen doen met de Wunda Chair een grote uitdaging.

Hieronder ga ik een vergelijking maken tussen hetzelfde type oefening op de Reformer en de Wunda Chair en kijken wat het verschil in stabiliteit dat beide apparaten bieden voor invloed heeft op de oefeningen.

Footwork Reformer vs Wunda Chair

Reformer Footwork
Reformer Footwork
Wunda Chair Footwork
Wunda Chair Footwork

Bij het footwork valt gelijk het verschil in ondersteuning van het apparaat op. Bij de Reformer is het lichaam in liggende houding, terwijl op de Wunda Chair het lichaam zelf rechtop moet blijven. Het voordeel van de Reformer is dat de benen en voeten ontlast worden doordat er geen verticale druk op ze staat. De Wunda Chair heeft als voordeel dat de houding natuurlijker is in de zin dat de zittende houding meer voorkomt in het “echte leven” buiten de Pilatesstudio en in dat opzicht misschien functioneler. De stoel geeft goede feedback of de Pilates-beoefenaar wel recht op de zitbotjes zit en dus of het bekken wel in balans is. Voordeel van de Reformer is echter weer dat er grotere bewegingen kunnen worden gemaakt, de benen kunnen helemaal worden uitgestrekt, dit is door zijn kleinere omvang bij de Wunda Chair niet mogelijk.

Up Stretch op de Reformer vs Pike op de Wunda Chair

Twee oefeningen die op elkaar lijken: allebei hebben ze de diepe “pike” houding en moet het onderlichaam het apparaat sluiten (Het rijdende bedje van de Reformer dichterbij de Footbar brengen of de pedaal van Wunda Chair omhoog naar de zitting brengen.) wat een uitdaging is voor het hele centrum. Een overeenkomst is dat in beide gevallen de armen en bovenlichaam op het niet-bewegende deel van de apparaten staan en het onderlichaam beweegt. Bij de Reformer is de beweging op en voorwaarts, bij de Wunda Chair nog meer alleen op. Hierdoor is het op de Wunda moeilijker om niet te gaan smokkelen en bijvoorbeeld het lichaam vanuit de armen omhoog te trekken. In beide gevallen moet het centrum de hoofdrol spelen en stabiliseren de bovenrug en armen.

Up Stretch
Up Stretch
Wunda Pike
Wunda Pike

Lunge op de Reformer vs Lunge op de Wunda Chair

Lunges zijn nuttige bewegingen: het is een soort uitstappen naar voren, een beweging die bijvoorbeeld in de vechtsport voorkomt, uitvallen naar voren. Het hele lichaam moet zich bij deze beweging balanceren: het evenwicht op de voeten moet goed verdeeld zijn, de knieĆ«n en de heupen moeten daar weer in een nette lijn (een na grootste teen – midden enkel – midden knie – midden lies (heupgewricht)) boven zijn uitgebalanceerd. En daarboven op het bekken en de ruggengraat. Het is interessant te zien wat voor verschillende accenten de beide apparaten leggen bij de Lunge. De Reformer benadrukt de horizontale beweging, naar achteren en naar voren. Het lichaam wordt uitgedaagd om te stabiliseren in een bijna “spagaat-achtige” positie. De Lunge op de Wunda is verticaal gericht: op en neer. Deze oefening is goed voor het verbeteren van springen, klimmen, alle bewegingen waarbij het lichaam bij omhoog wil.




Triceps Dips

Bij de Wunda Chair horen twee armgrepen, die aan de zijkanten van de stoel vast kunnen worden gemaakt. Hiermee kunnen oefeningen worden gedaan, zoals de Triceps Dips (zie foto) en andere oefeningen die op bovenlichaam-kracht en schouderstabilisatie aankomen. Aan deze oefeningen is goed het gymnastiek-verleden van Joseph Pilates te zien.

Triceps Dips
Triceps Dips