Pilatesapparaten: de Reformer

Pilatesapparaten: de Reformer

De afgelopen weken heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Ter ere van de uitbreiding zullen er op de website de komende tijd blogartikelen verschijnen waarin ieder Pilatesapparaat apart wordt uitgelicht.

Joseph Pilates was een echte uitvinder. Om het lichaam te ondersteunen bij het aanleren van de klassieke matoefeningen en het extra uit te dagen onder andere omstandigheden dan liggend op de mat (bijvoorbeeld in verticale houding, op z’n kop, met meer weerstand) ontwierp hij apparaten. De meest bekende hiervan is de Reformer en daar beginnen we vandaag de Apparaten-blogserie mee.

Reformer
Reformer

De Reformer is afgeleid van een bed, wat nog herkenbaar is in de huidige vorm van het apparaat. In de tijd dat Pilates gevangene was in de Eerste Wereldoorlog begon hij zijn medegevangenen die verzwakt waren en in bed lagen, te trainen. Hij deed dit met behulp van de springveren uit hun bedden. Dit is terug te vinden in de Reformer: een bewegend bed op wielen dat vastzit met springveren. De Reformer wordt vanwege de wielen ook wel eens vergeleken met een skateboard. Een beginnend Pilates-beoefenaar zal in de studio al snel kennis maken met de Reformer omdat het een apparaat is dat het lichaam redelijk ondersteunt doordat je er op kan liggen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Wunda Chair). Een eerste kennismaking met de Reformer is vaak het Foot work. Dit betekent echter niet dat er op Reformer alleen wordt gelegen, er zijn ontelbaar veel oefeningen in verschillende houdingen mogelijk.

Het onderstaande filmpje laat zien hoe Pilates zelf les gaf op de Reformer:

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=3_lAdlFmcVk[/embedyt]


Om een idee van de veelzijdigheid van het oefeningenrepetoire op de Reformer te geven, zal ik hieronder verschillende Reformeroefeningen laten zien.

Reformer Foot work

De Foot work serie is bijzonder omdat het lichaam in liggende positie squat-achtige bewegingen maakt. De positie van de voeten is cruciaal. De serie bestaat uit verschillende posities van de voeten en benen waardoor de spieren van de benen, enkels en voeten onder verschillende hoeken worden getraind. Om de oefeningen succesvol uit te kunnen voeren is de connectie tussen het onderlichaam en het centrum van levensbelang. In combinatie met de Foot Corrector wordt er geoefend op het juist verdelen van het evenwicht over de voeten. Voor mensen met zwakke knieƫn zijn de Foot Work oefeningen ideaal omdat de gewrichten bewegen zonder dat er lichaamsgewicht op wordt gezet. De springveren van de Reformer vangen de druk op de gewrichten op.

Reformer Foot work
Reformer Footwork
Reformer Footwork: on the toes
Reformer Foot work: on the toes

Reformer Arm work in Straps Kneeling

Bij het Footwork zet het onderlichaam af tegen de Foot bar (stang), bij de Arm-work-in-Straps-oefeningen wordt het rijdende bedje van de Reformer op een andere manier in beweging gezet. Door aan de touwtjes te trekken die via een katrolletje naar de onderkant van het Reformerbedje lopen, te trekken, komt de Reformer in beweging. De armoefeningen kunnen liggend, zittend en geknield uitgevoerd worden. Iedere houding biedt weer een andere uitdaging voor het lichaam om gecentreerd te blijven. Om de armoefeningen op de Reformer goed en veilig uit te voeren is de bewegingen correct aansturen vanuit de schoudergordel cruciaal: je moet een goed schoudergordelritme aan houden. Zie het onderstaande filmpje voor de Armcirkels-oefening.

Reformer Long Stretches Serie

De Long Stretches serie bestaat uit een aantal oefeningen waarbij het hele lichaam wordt uitgedaagd. De oefeningen zijn nauw verwant aan de Support-oefeningen op de Mat. Schouderstabilisatie en het bewegen van het bedje vanuit het onderlichaam zijn de belangrijkste ingredienten voor succes, in combinatie met een sterk centrum.

Olifant
Olifant

Up Stretch
Up Stretch
Arabesk
Arabesk
Long Stretch
Long Stretch

Reformer Pulling Straps

Voor de Pulling Straps-oefening wordt de Long Box gebruikt als een verhoging waar het lichaam op kan liggen. De oefening behoort tot de oefeningen voor extensie (strekken) van het bovenlichaam, denk maar aan de diamant. De Long Box zorgt voor meer bewegingsruimte dan op de vloer: het bovenlichaam werkt van gebogen naar neutraal naar extensie (i.p.v. neutraal naar extensie op de vloer). De armbeweging met de straps zorgen voor aandacht voor schouderstabiliteit en het trainen van de achterkant van de bovenarmen, de triceps.

Pulling Straps
Pulling Straps