Pilatesapparaten: de Cadillac

Pilatesapparaten: de Cadillac

De afgelopen weken heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Ter ere van de uitbreiding zullen er op de website de komende tijd blogartikelen verschijnen waarin ieder Pilatesapparaat apart wordt uitgelicht.

Tijd voor het tweede deel uit de Pilatesapparaten-blogserie, na de Reformer, bespreken we deze keer de Cadillac. Sinds een paar weken is de Pilatesstudio in het bezit van een echte Cadillac. (Veel van de oefeningen die op de Cadillac worden gedaan, zijn voor cursisten van de studio bekend omdat we ze op de minder ruimte innemende Wall-Units deden.)

Cadillac
Cadillac

Is het een martelwerktuig? Is het een onderdeel van de set van 50 Shades of Grey? Nee, het is een Pilatesapparaat. De Cadillac of ook wel de Trapeze Table genoemd. Joseph Pilates noemde het apparaat zelf in eerste instantie Trapeze Table, maar de Pilatesoverlevering wil dat zijn klanten toen ze het apparaat in zijn Pilatesstudio zagen staan, Cadillac noemden. Ze vonden het apparaat net zo glimmend, groot en indrukwekkend als de Cadillac-auto’s.

Cadillac Convertible

Net als de Reformer stamt de Cadillac af van een ziekenhuisbed. Joseph Pilates gebruikte, toen hij gevangen zat in de Eerste Wereldoorlog, veren uit bedden om zijn zieke medegevangen te trainen en hun gezondheid te verbeteren. Op deze foto waarop Pilates lesgeeft op een vroege vorm van de Cadillac, is nog duidelijk het bed te herkennen.

Voorloper van de Cadillac
Voorloper van de Cadillac
bron: Life Magazine

De Cadillac heeft nog meer mogelijkheden dan de Reformer om letterlijk in alle richtingen te bewegen. Dit komt door de verschillende onderdelen van het apparaat die beweging in veel richtingen en bewegingsvlakken mogelijk maken. Zo is er de “push through bar”, dit is een stevige stang waar springveren aan vast kunnen worden gemaakt. Een voorbeeld van oefeningen met de ‘push through bar” is het liggende Arm Work. Geen oefening beter voor de schouders dan de schouderisolatieoefeningen waarbij, de schouderbladen bewegen rondom de ribbenkast:

armwork
Arm Work op de Cadillac

Bij deze “Teaser-oefening” zit de veer vanaf de bovenkant aan de “push through bar” bevestigd:

Teaser
Teaser met push through bar (veer van boven bevestigd).

De veren kunnen ten opzichte van de “push through bar” ook aan de onderkant van de stang worden bevestigd. Hierdoor verandert de richting waarin de weerstand van de veren op de stang werkt. Met een veer aan de onderkant kan bijvoorbeeld Foot Work worden gedaan. Deze oefeningen lijken op het Foot Work op de Reformer maar de benen zijn hier in een verticale positie ten op zichte van het lichaam, wat een heel ander effect heeft op het trainen van de beenspieren. Er is meer stretch, in de benen en de onderrug, ook moeten de hamstrings harder werken.

Foot Work
Foot Work

Of je kan er een brug van maken:

brug
Brug met weerstand van een veer aan de onderkant van de push through bar

Of een Roll-up:Vergelijk de Roll-up met de “push through bar” maar eens met de Roll-up met de “roll down bar”, een houten stok waaraan twee veren zijn bevestigd:Bij de bovenstaande werden de veren steeds aan een stang of stok bevestigd. De veren kunnen ook rechtstreeks aan de armen of benen worden bevestigd:

Hip work: kikker op de met beenveren
Hip work: kikker op de met beenveren
Control Balance met behulp van de armveren
Control Balance met behulp van de armveren

En wat alleen op de Cadillac kan, op de kop hangen:
Dit is de “hanging back oefening”, een adelaar of cobra op z’n kop.

Hanging Back
Hanging Back