Pilatesapparaten: de Barrels: Baby Arc, Spine Corrector, High Barrel

Pilatesapparaten: de Barrels: Baby Arc, Spine Corrector, High Barrel

In het afgelopen jaar heeft de Pilatesstudio een uitbreiding ondergaan. Er zijn nieuwe Pilatesapparaten bij gekomen: de Cadillac, de High Barrel en de Foot Corrector, waardoor de Pilatesstudio nu uitgerust met de belangrijkste apparaten die door Joseph Pilates, de bedenker van de Pilatesmethode, zijn ontworpen. Ter ere van de uitbreiding zullen er op de website de komende tijd blogartikelen verschijnen waarin ieder Pilatesapparaat apart wordt uitgelicht.

Dit vierde deel van de Pilatesapparaten-blogserie, na de Reformer en de Cadillac, de Wunda Chair, gaat over de Pilates Barrels.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=Zof0X_yGx2U[/embedyt]
Demonstratie van de Spine Corrector door Joseph Pilates

Opvallend aan de Barrels is hun bolling. Het schijnt dat Joseph Pilates de eerste exemplaren maakte van halve biertonnen. Deze apparaten werden gemaakt in een tijd voordat plastic opblaasbare fitness-ballen gemeengoed waren. De Baby Arc is de kleinste van het stel en bestaat alleen uit een boog. De Spine Corrector is een boog met een plateautje en de High Barrel is een groot apparaat met een ladder en een boog op een verhoging. Bijzonder aan de Barrels is dat deze apparaten, in tegenstelling tot de Reformer, de Cadillac en de Wunda Chair geen veren hebben. Het lichaam werkt alleen samen met of tegen de zwaartekracht in, net als de oefeningen op de Mat. Het bijzondere aan de drie barrels is dat ze door hun bolling ondersteuning aan het lichaam kunnen bieden, die er niet is op een oefenmat. In dit artikel ga ik verschillende oefeningen vergelijken op de Mat met die op de Barrels.

Playmobil: Mat vs Baby Arc

Playmobil-oefening Mat
Playmobil-oefening Mat

Hier zie je gelijk een bijzondere eigenschap die alledrie de Barrels hebben: de mogelijkheid om de rug te stretchen en de borstkas te openen. Door de vorm van de Baby Arc wordt de rug gestretcht en de borstkas geopend. Op de Mat ligt de ruggengraat in neutrale (anatomisch neutraal) positie terwijl op de Arc de rug is uitgestrekt. Deze positie is zeer geschikt voor mensen die veel voorover gebogen zitten (denk computerwerk!). Het is van belang om bij deze oefening het centrum actief te houden, zodat het lichaam niet passief over het apparaat hangt.

Playmobil Arc
Playmobil Arc

Criss-Cross: Mat vs Spine Corrector

Criss-Cross Mat
Criss-Cross Mat

Zagen we net bij de Playmobil-oefening dat de bolling van de Baby Arc de rug ondersteunde, bij de Criss-Cross ondersteunt de bolling van de Spine Corrector de onderrug. Bij de oefening op de Mat is deze ondersteuning er niet. Het lichaam krijgt door de aanwezigheid van de bolling feedback over maar het zich bevindt: probeer bijvoorbeeld maar eens een Criss-Cross te doen op de Spine Corrector en je zal merken hoe het apparaat je dwingt preciezer te werken en het centrum te gebruiken! De onderrug wordt ondersteund, zodat de rotatie wel vanuit het bovenste deel van de ruggengraat moet worden gemaakt.

Criss-Cross Spine Corrector
Criss-Cross Spine Corrector

Scissors: Mat vs Spine Corrector

Scissors Mat
Scissors Mat

Bij de Scissors op de Spine Corrector worden weer de onderrug en het bekken ondersteund maar dan van de andere kant: het lichaam is hier onderste boven geplaatst. Het lichaam heeft steun, terwijl bij de Mat-versie van deze oefening het lichaam helemaal zelf met de druk van de zwaartekracht om moet gaan. Het is belangrijk om niet “in te storten” over de Spine Corrector maar om het centrum actief te houden te steunen op de schouderbladen. De losse variant op de Mat is lastiger in de zin dat het lichaam zelf balans moet vinden om de positie in stand te houden en de benen te kunnen bewegen: centreren en verlenging van het lichaam!

Scissors Spine Corrector
Scissors Spine Corrector

Back Extension: Mat vs High Barrel

Cobra Mat
Cobra Mat

De Barrels zijn niet alleen behulpzaam bij het uitstrekken van de rug als de rug over de bolling is geplaatst, zoals bij de Playmobil-oefening op de Baby Arc, maar ook als het lichaam zelf actief de rug moet uitstrekken. De High Barrel ziet er door zijn omvang nogal vervaarlijk uit, maar juist omdat hij zo groot is biedt hij veel steun. Dit is een ideale basis om het lichaam gemakkelijk te kunnen uitstrekken. De voorkant van het bekken ligt stevig op de boog van de High Barrel en de voeten zijn verankerd in de ladder. Vergelijk de Cobra op de Mat maar eens met dezelfde beweging op de High Barrel.

Swan High Barrel
Swan High Barrel